23 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

 Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη»  Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος Ουίλιαμ Σαίξπηρ.  
Η UNESCO το 1995, θέλοντας να ενθαρρύνει τους νέους συγγραφείς αλλά και να τιμήσει τον πλούσιο λογοτεχνικό θησαυρό που μας άφησε ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες, καθιέρωσε την 23η  Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.
Την ίδια μέρα γιορτάζεται ο Άγιος Γεώργιος ο οποίος είναι γνωστός για τη σφαγή του δράκου, κάπου βόρεια της Αφρικής, προκειμένου να σώσει την πριγκίπισσα. Στο σημείο που έσταξε το αίμα του δράκου φύτρωσε ένα τριαντάφυλλο, ως σύμβολο αγάπης και φιλίας.
Στην Καταλονία ( μία αυτοδιοικούμενη περιφέρεια της Ισπανίας με πρωτεύουσα τη μεγαλύτερή της πόλη Βαρκελώνη), την ημέρα αυτή γιορτάζεται η «Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων». Πρόκειται για μία τοπική παραλλαγή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία συνδυάζεται με τη γιορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Η μέρα αυτή έδωσε αφορμή στους μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας για δημιουργία και μάλιστα για… συγγραφική δημιουργία! Άλλοι ατομικά και άλλοι ομαδικά επιστράτευσαν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τη φαντασία τους και έφτιαξαν ιστορίες με πρωταγωνιστές έναν γέρο και μια γριά τις οποίες και μας παρουσιάζουν σε δυο βιβλία.

Καλή ανάγνωση!



4 ιστορίες για έναν γέρο και μια γριά

Γ΄1 



Γ΄2

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου